Yusta Cabernet Sauvignon- Merlot 2017
Bursa’dan yeni bir üretici Yusta. Bu şarap ta ilk rekoltesi. Uzun yıllardır ülkemizde yaşayan ve Kavaklıdere de dahil bir çok şaraphanede çalışmış tecrübeli önolog Jean Luc Colin tarafından yapılmış. Yorumlaması hem kolay hem de zor olan bir şarap bu. Dünyada son yıllarda yoğun fıçı kullanımı giderek azalmakta olan bir trend. Ayrıca bağda çok düşük verimle çalışılıp, son derece yüksek konsantrasyonlara ulaşılan, damakta neredeyse çiğnenen şaraplar yerine hem hafif, hem zarif, juicy (ağız sulandıran) şaraplar yükselişte.
Ülkemizde de hemen her şaraphanenin Premium şarap kategorisinde sunmaya çalıştığı, portföylerinin en tepesinde tuttuğu genelde Cabernet Sauvignon bazlı, yada yüksek tanen içerikli üzümlerden elde ettiği bol fıçılı şaraplar görüyoruz. Tanen içeriği, özüt miktarı, alkol ve asit şarabınızı fıçıya hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken parametreler. Ayrıca üzümün cinsi de önemli. Bazı zarif ve narin aromatik kırmızılar fıçı ile pek uyumlu değillerdir. Neyse fazla teknik detaya girmeden özetle söylemek istediğim, hangi şarabın, ne kadar süre, ne tür bir fıçıya ( hacim, yeni-eski ) gireceği gibi konular gerçekten bilgi ve tecrübe birikimi gerektiren işler. Bununla ilgili Premium kategoride, yüksek fiyatlarla satılan bazı şaraplarda en sık gördüğümüz hata; fıçının oksidatif etkisine karşı koyamayacak yapıdaki şarapların yanlış fıçı muamelesi görmeleri ve bunun sonucunda taze meyva aromalarının oksitlenmesiyle pişmiş, kuru, karamelize hale gelip, fıçı aroma ve lezzetlerinin de işin içine girmesiyle, altta yatan üzümün tipik karakterinin tamamen kaybolduğu pekmezvari şaraplar. Ayrıca fıçıdan gelen tanenler tekstürü ele geçirip şarabın damaktaki yapısını da kaba, rüstik ve kuru hale getiriyor.
Gelelim bu şaraba… Bir kere burunda ve damakta üzümlerin karakteristik aroma ve lezzetleri algılanabiliyor. Fıçıdan gelen tatlı baharatlar ve isli vanilya tadı da belirgin ancak alttaki çok olgun kiraz, olgun erik, hafifçe dolmalık biber, beyaz biber, casis, deri aromalarını örtmüyor. Uzun fıçı maturasyonu nedeniyle VA dokunuşları da yok değil.
Yusta’ nın bu şarabında belli ki bağda son derece düşük verimle çalışılmış. Ayrıca konsantrasyon arttırıcı teknikler de kullanılmış olabilir. Şarap damakta içilmiyor adeta yeniyor diyebilirim. Ancak bu konsantrasyonu dengeleyen asidite sayesinde şarap damakta rahatsız edici bir hantallığa dönüşmeden ilerleyebiliyor. Bitişte güçlü tanenleri hafifçe bitterness verse de, damakta bıraktığı, neredeyse dakika süren lezzetleriyle Napa Cabernet, Barossa Shiraz stilini sevenler için fazlasıyla tatminkar bir örnek. Ben şarapta zerafet ararım diyenler için değil ancak özellikle bu stil gözetilerek yapıldığı çok belli olan ve çok iyi yapılmış bir şarap. 150 tl
Kalite Değerlendirmesi: Denge, kompleksite, yoğunluk ve uzunluk açısından tatmin edici. Tipisite mevcut. Yıllanma potansiyeli var. ÇOK İYİ