Şarabınız güzel kokmalı arkadaşlar! Çiçek kokmalı. Limon, elma, şeftali, erik, kiraz kokmalı hem de taze taze, olgun, ağız sulandırıcı lezzette olduğunu hissettirecek şekilde.
Vanilya, çikolata, kahve, krema, mocha kokmalı. Meyvalarla harmoni içinde, misler gibi kokmalı…
Üzümün mucizesi bu içki, size çiçek bahçeleri, meyva ağaçları, meyvalı kekler, kurabiyeler, leziz kavrulmuş parfümsü lezzetler sunar.
Özellikle yeni başlayanlar, şarabın teknik terimleri içinde kaybolmadan önce ilk öğrenmeniz gereken şey şarabın temiz, güzel ve çekici kokması gerektiğidir. Marketten meyva alırken, bir meyvayı tadarken hoşunuza gitmeyen küflü, çürük, ekşimişleri nasıl kolaylıkla ayırabiliyorsanız, küflü, çürük, ekşimiş üzümlerle yapılan bir şarabı da ayırabilirsiniz.
Duyularınıza güvenin, söylemekten çekinmeyin…
Şarapta henüz anlamakta zorlanacağınız bir çok detay olabilir ama en temel bilgi şarabın temiz ve güzel kokması gerektiğidir… Meyva neden küf kokar? Küfle kontamine olduğu için… Şarap neden küf kokar? Çok basit… Küfle kontamine olduğu için… Ya salkım küflüdür, yada şarap yapım malzemeleri gerekli hijyenden yoksundur. Bu şarap küflü gibi kokuyor ama ben bunu söylemeyeyim, belki bu şarabın özelliği budur, şimdi rezil olmayayım demeyin… Kötü koktuğunu söyleyin!
Sirke mi kokuyor? Yanık lastik mi kokuyor? Soğan Sarmısak mı kokuyor? Bozuk tereyağ mı kokuyor? Lağım, çöplük gibi mi kokuyor? Haşlanmış lahana, ıslak köpek, durgun su gibi mi kokuyor? Evet bu kokular malesef şarapta olabilir ve hepsi şarabın bir problemi olduğuna işaret eder. Geri gönderin, üreticiye iade edin… Üşenmeyin…
Eğer üreticilere geri bildirim veremezsek, bu hatalardan kurtulamayacağız. Şarap satın alırken kendimizi çok güvensiz hissedeceğiz. 100 küsür lira verip, eve gelip keyifle sofraya oturduğumuzda, açtığınız şarabın soğan sarımsak yanık lastik koktuğunu görüp, kandırılmış olduğumuzu hissetmek bizi öfkelendirecek. Öyle bir ülkede şarap sever olmuşuz ki, şarabın hatasını anlayıp markete götürdüğünüzde, alkol iadesi almıyoruz diye karşılanacaksınız (Carrefour). Şaraba damıtılmış içki muamelesi yapan büyük sermaye marketleri…
O şarabı alıp, üşenmeden üreticiye götürmekten başka çaremiz yok… Ne yaparsa yapsın satabildiği bir pazarda üreticinin kendini kontrol mekanizmaları felç olur. Hele şaraptan hiç anlamayan bazı sosyal medya fenomenlerinin yalakalıkları, dolduruşları, ve binlerce beğeni ile kendilerini dev aynasında görmeleri kaçınılmaz olabilir. Geri iade oranları dünyanın en düşük ülkerinden biriyiz muhtemelen… Türkiye’nin en büyük tadım organizasyonunda buşone, okside şaraplar bile geri bildirim olmadığı için servis edilmeye devam ediyorsa, başka ne düşünülebilir?
Geri bildirim olmayan bir ülkede marketten şarap almaya gidene ne denir? ”Şansınız bol olsun”
Abi çok güzel yazmışsın, ben de çok kez muzdarip olduğunu oldum bu durumdan, alkol iadesi almıyoruz ne demek, migrosta dahil bu duruma, ancak en son sarafin chardonay’de yaşadım bu durumu, şarap nerdeyse sirkeydi ve 100 küsür lira ödemiştim, zat zor kbul ettirdim iadeyi, siz siz olun pahalı şarapları zincir marketlerden almayın,hele de yılı 5 yılı geçmişse