Bobal, İspanya’ nın Tempranillo’ dan sonra en çok dikili alana sahip olan kırmızı üzümü. Uluslararası bilinirliliği az olan bu üzüm antosiyaninden zengin kalın kabuğu nedeniyle hastalıklara direnci yüksek ve renk veren maddesi bol olduğu için daha çok sofra şarabı ve blendlerde kullanılıyor. Rozelerde kullanımı daha yaygın ama kırmızı olarak da doğru terurarlarda harika sonuçlar verebiliyor. Yüksek verime yatkın olduğu için fakir toprak, yaşlı asma gibi faktörler pozitif yansıyor. Böylece üzüme adını veren ( Bobal- İspanyolca boğa kafasından geliyor) büyük tanelerle beraber büyük salkımlar da küçülüyor ve konsantre üst düzey kırmızılar elde edilebiliyor. Ancak hırçın, rustik tanenlerinin yönetimi özel ilgi gerektiriyor. Tanen olgunluğu ve ekstraksiyonu yerinde olursa kırmızı meyveden zengin profili, ‘crispy’-gevrek asiditesi ile yaz kırmızısı olmaya çok uygun şaraplar bunlar.
İspanya’ nın güney doğusu bu üzümün anavatanı ve kendisini en iyi hissettiği yer. Valensiya’ nın batısındaki Utiel- Requana bölgesi ise Bobal üzümünden yapılan roze ve kırmızılar için referans bir bölge. Akdeniz iklimi ile karasal iklimin geçiş güzergahındaki 700-900 metre rakım aralığındaki yamaçlarda yaşlı asmalardan elde edilen üzümlerle yapılan şaraplar Bobal’ ı başka bir seviyeye taşıyor. Bölge aynı zamanda Cava resmi coğrafi sınırlarında olduğu için köpüklü üretimi içinde ehliyetli…
Geçen hafta sevgili Murat Mumcuoğlu’ nun tatmam için getirdiği üç şarap bu bölgenin lider üreticisi Covinas’ tan Enterizo serisine ait. Enterizo Roze 2021 rekolteli ve %100 Bobal üzümü ile yapılmış. Burunda buram buram ve tatlı tatlı kokan ahududu, çilek gibi kırmızı meyve aromaları çarpıcı yoğunlukta. Damakta orta gövdeli, sek ama leziz bir meyve tatlımsılığını dengeleyen gevrek asiditeye sahip.Ölçülü alkolüyle hafif,tertemiz ve tazeleyici bir roze.
Enterizo kırmızı ise bir crianza. Yani en az 1 yıl fıçıda olgunlaştırılmış…2019 rekolteli ve %80 Bobal, %20 Tempranillo blendi. Rengi parlak yakut. Burunda taze çilek, kızılcık, ahududu aromalarına beyaz biber, yeşil narenciye kabuğu gibi tazeleyici aromalar eşlik etmekte. Damakta orta gövdeli, canlı, dengeli gevrek asiditesi ile ağız sulandırıcı meyve kalitesine sahip.Tanenleri ince tanecikli ve biraz kuru ama şarabın bütünlüğü içinde hiç sırıtmıyor.
Sırada Enterizo Cava Brut var… %100 Macabeo… Burunda orta yoğunlukta kırılmış kaya, limon, greyfurt, yeşil elma ve kızarmış ekmek, krema aromaları alınıyor. Damakta kremamsı köpük kalitesi oldukça iyi. Dengeli, ferahlatıcı, orta üstü bitişli mis gibi bir Cava…
Gelelim asıl bombaya!… Hazır mısınız? İspanya’ da yaşasaydınız eğer, bu üç şarabı toplam yaklaşık 10 euro gibi inanılmaz bir fiyata alabilirdiniz… Avrupa’ da özellikle İspanya, Portekiz, Dünyada ise Şili, Arjantin gibi ülkelerde bunlar gibi yüzlerce, binlerce şarap var. Ancak şarap ithalat işinde şarap bilgisi, tecrübesi, gerçek bir tadım yeteneği olan kişilerin azlığı bizlerin genelde ucuz köpek öldürenler ile ulaşılamaz top markalar arasında kalmamıza neden oluyor.
Yılların şarapsever dostlarımız, günümüzün profesyonelleri Turgut Tokgöz ve Murat Mumcuoğlu kendi çabaları ile yurtdışından şarap ithal etmeye çalışıyorlar…Belki bilmediğim başka şarap tutkunu profesyoneller de vardır… Eğitimli, tecrübeli, şaraba gerçekten tutkun bu arkadaşlarımızın ithal ettiği şarapların kalitelerini hemen fark etmedik mi? Fiyat- kalite performanslarına ağzımız açık kalmadık mı? İthalat gibi yatırım, üretim,ihracat, servis alanında da şarap sektörüne ne zaman eğitim, tecrübe ve şarap tutkusu hükmedecek o zaman Türkiye, şaraba sadece meta olarak bakan tüccarların elinden kurutulup, şarapta bir Şili, bir Arjantin’ in gerçekleştirdiği büyük kalkınmayı gerçekleştirecek… Buna yürekten inanıyorum…