Geçen hafta sonu Cumartesi günü İstanbul’ da Şarap Uzmanları ve Eğitimcileri Derneği’ nin toplantısı vardı. Üyelerimizden Umay Çeviker, son yıllarda bizzat yürüttüğü, yöresel şaraplık üzümler araştırması ile ilgili bir sunum yaptı. Gök, Sungurlu ve Patkara üzümleri ile detaylı bilgiler aldık ve örnekleri de tadarak hafızamızda pekiştirmiş olduk. Umay’ ı bir kez de buradan hem tebrik etmek hem de kutlamak istiyorum. Yaptığı gerçekten çok önemli bi iş. Bir yandan profesyonel mesleğini icra edip, diğer yandan bunun gibi ciddi zaman ve emek isteyen bir çalışmayı ancak şarap aşkı ve tutkusuyla yapabilirsiniz. En güzel ödül de emeklerinizin karşılığında gerçekten ciddi potansiyelleri olan yeni şaraplık üzümler keşfetmek heralde…
Bu aslında kökeni eski olan ama yeniden keşfedilen üzümlerin ilki Gök… İsmi de kısa, kolay ve sevimli. İçel ili sınırlarında Karacaoğlan Köyü, Çömelek mevkindeki goble dikim, 1100 metre rakım, 36 yaşındaki asmalardan elde edilmiş. Bağın toprağı bol çakıllı kireçtaşı yapısında. Üzümler 2017 yılında Eylül’ ün ilk haftasında hasat edilmiş ve Urla Şarapçılık’ ta vinifiye edilmiş. Gök, burundaki elma, limon gibi aromalarıyla ve damaktaki yağlımsı, yumuşak dokusuyla bana Chardonnay’ı hatırlattı. Asit düzeyi orta. Alkol 14,1 derece. Orta damağı dolduran meyvamsılığı potansiyelini işaret ediyor bana göre. Göreceli nötral aromatik yapısı fıçıyla uyum sağlayabilecek gibi…
Sungurlu ise Çorum’ dan geliyor. Sungurlu ilçesinin Aşağıbüyük köyünden, 1020 metre rakım, Şist yapısındaki toprak yapısına dikili 27 yaşındaki bağlardan… Açık sarı renkli, Burnu Gök’ e göre daha narenciye nüanslı, ayrıca topraksı ve otsu katmanlar da taşıyor. Yüksek asitli ve tuzlumsu mineralitesi belirgin. 12,5 alkollü. Bu şarabı Evde Şarap grubu moderatörü Sayın Nejat Kutup, kendi imkanları dahilinde vinifiye etmiş ve harika bir iş çıkarmış doğrusu. Bir tebrik de kendisine… Ayrıca Urla Şarapçılıkta vinifiye edilen ancak henüz bitmemiş, tank örneği 2019 rekoltesini de tattık. Çok taze, soğuk fermentasyon aromalarının baskın olduğu şarapta asiditenin ve tuzlumsuluğun yine tipik olduğunu gördük…
Gelelim kırmızı Patkara’ ya… Patkara, Gök üzümle aynı teruardan geliyor. Asmalar goble ve 40 yaşında. Patkara Roze 2019 ve Patkara 2019 tatttık. Şarapları Semril Zorlu yapmış. Roze açık pembe renkli, çilek ve floral aromaların taze bir kombinasyonu. Yüksek asit ve tuzlu mineralite ile damakta keyifli ve ferahlatıcı. 13,8 alkollü. Çok umut vadeden bir roze şarap.
2019 Patkara ise mor röfleli derin, çekici bir renge sahip. Burunda oldukça cömert, kırmızı ve siyah meyvalarla dolu, orta üstü gövdeli, yumuşak ve kolay içimli, orta seviye tanenleri olan bir kırmızı. 14,5 alkollü. Yıllanma potansiyeli pek umut vermese de renkli, meyvamsı hoş şaraplar verecek gibi duruyor.