Geçen hafta sonu 7 Bilgeler’ de peyzaj için kullanılan minyatür bağda, bu üzümü biraz daha yakından inceleme şansı bulduk. Üzüm tanesini koparıp, parmaklarınızla kibarca sıktığınızda, içinden süzülen ve parmaklarımızı boyayan öz suyunun ve etli dokusunun yakut rengi ile büyülendik… Kırmızı/ Siyah üzümlerden elde edilen şaraplar renklerini üzümlerin kabuklarındaki renk maddelerinden alır. Ancak tentüriye (teinturier) tabir edilen az sayıda üzümlerin, ‘pulp’ yani etli- sulu kısmı da renklidir. İşte bunlardan biri de Alicante Bouschet… 1850 yılında Henri Bouschet tarafından Grenache ve Petit Bouschet üzümleri çaprazlanarak elde edilmiş. Petit Bouchet’ i de yine Henri’ nin babası Louis Bouschet üretmiş. Bu üzümün monosepaj örnekleri oldukça sınırlı. Günümüzde Portekiz’ de çok ciddi örnekleri üretiliyor. Benim bildiğim İzmir Seferihisar çevresinde eski sayılabilecek Alicante bağları vardı. Ancak güncel halini bilmiyorum… Çok yüksek verime meyilli olduğu için verimi iyi kontrol gerektiren, kırmızı meyva profilli, iyi bir asidite ve kaliteli tanenlere sahip bu üzümün potansiyeli üzerine biraz eğilsek mi acaba?
Bir tek bu üzüm kullanılarak yapılan şarap nasıl olur acaba?
Merhaba bağcılık yapmaya yeni başladık ve üzümlerin cinsi Alicante ilgilenen arkadaşlar varsa bizimle iletİşim kurabilirler bağbozumu olck artık.Diğer türlü üzümleri sevilen ya da Kavaklıdere ye satmak zorunda kalcz sanırım.
Siz neredesiniz? Hangi cins üzüm var elşnizde? 5495652000 whatsapp bilgi paylaşır mısınız?
İzmir’den yazıyorum. Bu seneyi belki kaçırdık ama daha sonrası için kontak kurmak amacıyla hangi bölgede ve üzüm cinsi hakkında bilgiler alabilirsem sevinirim. Saygılarımla 05324760237