Chardonnay üzümü nötral aromatik yapısı ile geldiği teruara göre çok sıkıcı şaraplar da verebilir, akıllara durgunluk verecek derece gelişen komplike şaraplar da… Tek düze yapısı nedeniyle, şarap yapımcılarının aroma, lezzet ve tekstürünü zenginleştirmek için malo, lees aging, yeni fıçıda maturasyon gibi teknikler kullanarak müdahale ettiği şaraplardandır. Ancak Chablis öyle bir teruar ki, en basit şarap yapım tekniğini bile uygulasanız, gençliğinde biraz suskun olsa da, taş gibi güçlü yapısı ile yıllara meydan okuyarak baş döndürücü katmanlar geliştiren komple şaraplar elde etmeniz mümkün. İşte Chablis, teruarı anlamak için bu yüzden kusursuz bir örnek!
Artık Chablis sınıflamasına geçebiliriz…
En altta Petit Chablis var. Tepelerdeki düz platolarda kuzeyden gelen rüzgarlara açık, kilden fakir ve fosil içermeyen, su tutma kapasitesi sınırlı, kuru Portlandian toprak yapısında ekili asmalardan elde üzümler kullanılıyor bu şaraplarda. Göreceli olarak daha çok soğuğa maruz kalan ve buna bağlı olgunlaşma zorluğu yaşayan bu üzümlerden yıllandırmaya uygun olmayan, hafif gövdeli, yüksek asitli, yeşil elma, limon aroma ve lezzetli, tazeleyici şaraplar elde ediliyor. Erken içime uygun ve fiyatları göreceli olarak ucuz… Ortalama 10-15 euro arası fiyatlarda satılıyorlar. Fiyat avantajının yanı sıra son yıllardaki hafif gövdeli, tazeleyici şaraplara artan ilgiden nasiplerini alarak, popülaritelerini de gittikçe arttırmaya başladılar.
Alttan 2. Sırada Chablis var. Chablis etiketi alabilmek için Kimmeridgian toprağa ekili bağlardan gelen üzümlerin kullanılması gerekiyor. Yani konumu ne olursa olsun Portlandian topraktan elde ettiğiniz üzümlerden yaptığınız şaraba Chablis etiketi koyamıyorsunuz. Ayrıca bunlar, eğim ( daha düz) , yükseklik ( daha alçak) ve bağın baktığı yön olarak ( kuzey, kuzey batı ) göreceli olarak Premier Cru ve Grand Cru bağlara göre çok daha az makbul kabul edilen bağlar… Ortalama 20-30 euro fiyatlara satılırlar. Nötral aromatik yapıları, deniz kabuğu fosillerinden gelen mineralite ve yüksek asiditeleri ile okyanustan gelen istiridyelerin, kusursuz partnerleridir. 8- 10 yıla kadar yıllanabilirler…
Chablis kasabasının ortasından geçen Serein nehrinin ikiye ayırdığı vadinin her iki yanında, daha çok güney ve güneydoğuya bakan, tepelerin orta yamaçlarındaki, Kimmmeridgian topraklara sahip 40 kadar Chablis Premier Cru bağ vardır. Bunlardan bazıları diğer Premier cru’ lardan biraz daha prestijlidir. Bunları bilmekte fayda var. Mesela Montee de Tonnerre, Montmains, Vaillons gibi. Özellikle Montee de Tonnerre’ nin Grand Cru kalitesinde şaraplar verdiği söylenir, ancak fiyatları Premier cru seviyesini koruduğu için, Chablis tutkunları için yeri daha özel bir bağdır. Premier Cru’ lara ortalama 40-50 euro arası fiyatlarla ulaşılabilir. 15 yıla kadar yıllanabilirler.
Ve gelelim en tepe klasmana. Chablis kasabasının doğusunda, Serein nehrinin ise sağ kanadında yer alan güneye ve kısmen güney batıya dönük tek bir Grand Cru bağ var. Oldukça büyük olan bu bağ, 7 parsele ayrılmış ve her biri ayrı ayrı isimlendirilmiştir. Bu nedenle yanlışlıkla 7 ayrı grand cru bağ var sanılabilir. Toprak yapısı, eğimi, baktığı yön nedeniyle mükemmel olgunlaşma potansiyeli taşır ve en gövdeli, güçlü, uzun ömürlü şaraplar burdan gelir. Bunların haklı olarak en ünlüsü Les Clos’ tur. Raveneau gibi üreticilerin bu parselden ürettiği şarapların ancak 10 sene sonra konuşmaya başladığı söylenir. 20-25 yılı görmeleri mümkündür. Bölgenin tek kooperatifi Le Chablisienne’ den 40 euroya alabileceğiniz Grand Cru şaraplar olduğu gibi Raveneau, Dauvissat gibi üreticilerin Grand Cru şarapları 200-300 euroları rahatlıkla geçer.