İzmir Şarap Derneği dün akşam Prodom ( Syrah-P.Verdot-C.Franc) vertikal tadımı yaptı. Ben de misafir katılımcı olarak ordaydım. 2012- 2017 yılları arası 6 vintage sıra ile tadıldı. Detaylı tadım notlarına girmeden genel değerlendirmem şöyle;
Prodom Butik bir şaraphane. Senelik üretimi 100 bin şişe civarında. 2005 yıllarında başlayan serüvenleri, 2010 yılında kendi şaraphanelerine geçerek devam etmiş. Daha hemen ilk rekoltelerinde aldığı ödüllerle adından söz ettirip, belli bir saygınlığa ulaşan marka, çizgisini günümüze kadar koruyarak sürdürüyor. Şaraplar Aydın Savrandere ve Güney’ deki bağlardan elde edilen üzümlerden yapılıyor.
Dün tadımı yapılan Prodom, Syrah-P.Verdot- Cabernet Franc blendi. 2015 yılına kadar konvansiyonel yöntemlerle devam eden üretim, 2015 yılından itibaren Vinification İntegrale prosedürünü sistemlerine adapte ederek devam ediyor. Kısaca bahsedersem, kırmızı şarapların küçük meşe fıçılar içinde kabuklarıyla fermente edildikleri bir yöntem. Fermentasyon devam ederken, otomatik bir sistemle fıçılar 360 derece rotasyona tabi tutuluyor. Bu rotasyon hareketi ile kabuk ve şıra kibar hareketlerle homojenize ediliyor ve punching down yada pumping over uygulamalarından daha az basınca maruz kalan solid partiküllerden ekstraksiyon çok daha nazik bir şekilde gerçekleşiyor. Böylece çekirdekten gelebilecek sert, acı tanenlerin önüne geçilmiş oluyor. Renk ve lezzet maddeleri elde etme açısından da avantajlara sahip olan bu yöntemle daha meyvamsı, soft, yuvarlak içimli şaraplar elde ediliyor.
Gelelim şaraplara; Şaraplara genel olarak bakınca bir Prodom stili farkediliyor. Redüktif dokunuşlarla, kompleks aromalar içeren, yüksek asitli, güçlü tanenli şaraplar. Hepsinde Syrah oranı %85 ve üstü (Aslında Syrah olarak da şişelenebilirlerdi bu şaraplar) Bir de dikkatimi çeken yıldan yıla nerdeyse hiç değişmeyen blend oranlarına sahip olmaları. 2012- 2017 arası stabil bir iklim hüküm sürmüş gibi Güney’ de…
2012- Halen yeterli meyva konsantrasyonunu korumakla birlikte deri, toprak, kuru baharatlar gibi bukeler geliştirmiş. Tanen yapısı hala biraz kuru ve sert. 3-4 sene daha keyifli içilebilirliğini koruyacak gibi duruyor.
2013- 2012′ nin hemen ardından tadınca daha yumuşak, yuvarlak, daha güçlü konsantrasyonda olduğu hissediliyor. Yüksek asit ve güçlü fine tanenler 7-8 sene daha ömür biçiyor bu şaraba.
2014- Yapısı 2012′ yi hatırlatıyor. Biraz daha genci sadece.Tanenler bunda da biraz kuru ve kaba.
2015- Bu yıl başlanan vinification İntegrale etkisi midir, Yoksa vintage farklılığı mıdır bilinmez ama bana daha komple bir şarap gibi geldi bu rekolte. Diğerlerinden daha güçlü konsantrasyona sahip, yüksek asidite, daha güçlü ama ince yapılı tanenleri ile rahat bir 10 senesi var gibi duruyor.
2016- Gençliğinin etkisi ile en meyvamsı karakterli rekolte. Aynı zamanda son derece de dengeli. Yumuşak, yuvarlak, meyvamsı, tazeleyici, ince tanenli bir şarap. Asidite ve tanen 2015′ in gerisinde ama dengesi ile damakta çok leziz…6-7 sene yıllanır.
2017- Henüz bitmemiş bir şarap. Dengeli, kırmızı meyvalarla son derece taze ve leziz ancak gücü, ağırlığı Prodom sikletinde değil gibi. Piyasaya çıkınca tekrar değerlendirmek lazım.
Yabancı kelimeleri parantez içimde açarsanız herkes için daha anlaşılır olur
Uyarınız için teşekkürler…