Sevgili Tuncay ve eşi Özlem yaz tatili için Urla’ ya geldiler. Bir akşam yemeğinde bizde buluştuk. Yedik, içtik bol bol şarap konuştuk…Sizlere kısaca gecenin şaraplarından bahsetmek istiyorum.
Öküzgözü şarapçılık Foça Karası 2017… Elimdeki son şişe, 6-7 aydır şarap dolabında bekliyordu. En son Ocak ayında tatmıştım. İyi haber, şarap gelişmiş! Kırmızı erik notaları, olgun ve hafif kuru notalara evrilmiş. Hafif casis hatırlatan aromalar, deri ve tütün bukeleri ortaya çıkmış. Güçlü denebilecek tanenleri entegre olmuş. Damakta hala iyi bir enerjiye sahip. Ortaüstü asitli, bitişi ortanın biraz üstünde ve çok dengeli… 1-2 yıl daha bu formunu korur gibi görünüyor. Bu üzüm bana çok heyecan veriyor… Takip etmek lazım…
Tuncay’ ın getirdiği Bulgaristan orjinli bir üzüm olan Mavrud örneği ise yerli üreticimiz Chamlija’ nın ürettiği Mavrud 2018’ den çok farklı karakterde bir şaraptı. Merul Rezerve 2016 derin mürekkepsi bir renge sahip. Yeni Fransız barik fıçıda 12 ay mature edilmiş ve buna bağlı olarak vanilya, bitter çikolata, tatlı baharatlar, siyah olgun/ reçelsi- kuru erik, deri, otsu kuru baharat notaları, güçlü tanenleri, yumuşak yapısı ve belirgin asiditesi ile bana fıçılı ‘dark’ karakterli bir Mourvedre veya Sicilya’ nın yüksek alkollü, fıçılı, koyu renkli Nero Davola’ larını hatırlattı. Chamlija Mavrud 18 ise daha şeffaf renkli, taze kırmızı meyva notalarına sahip, yüksek asitli, mineral vurgulu, daha çok ‘ umami’ karakterde bir şaraptı. Aynı üzümden yapılmış 2 farklı şarap, teruar’ ın şarabın karakterine etkisinin çarpıcı bir gösterisi oldu.
COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2016… Geçen sonbahar Sicilya ziyareti sırasında tadıp, satın almıştık. Cerasuolo ‘ kiraz renkli’ demekmiş. Şarap ta aynen parlak, canlı ve şeffaf kiraz kırmızısı renginde gerçekten. Nero Davola, Frappato blendi. Naturel şarap konseptini benimsemiş üreticinin, vahşi maya fermentasyonu sonrası büyük nötr fıçılarda mature ettiği şarabının burnunda taze kırmızı meyva aromalarına ek olarak çiçeksilik ve aynı zamanda vahşi maya kompleksitesi topraksı-soğansı dokunuşlar da hissediliyor. Devasa kireçtaşı katmanından oluşan alt toprağın, tipik yüksek asit ve tuzlumsu mineralite katkısı net şekilde farkediliyor.
Gecenin son şarabı Tuncay’ ın getirdiği Kayra Vintage Boğazkere 2008 oldu. En iyi zamanlarını geride bırakmış olmasına karşın, hala herhangi bir off koku meydana çıkmamış. Gayet güzel bir şekilde yıllanmış ve tümüyle kuru meyva, deri, tütün, pas gibi bukelere bürünmüş durumda. Damakta hala hissedilir meyva tatlımsılığı ve enerjisine sahip, tüm komponenetleri ile tek vücud olmuş bir şarap. Boğazkere üzümünün yıllanabilirliğini kanıtlaması açısından çok iyi bir örnek…